tisdag 18 maj 2010

Valkampanj och anti-kampanj

I slutet av maj är det val i Tjeckien och valkampanjen är naturligtvis i full gång. I Tjeckien satsar de stora partierna inte bara på en kampanj för sitt eget parti utan lägger också mycket krut på ambitiösa anti-kampanjer mot sin motståndare (och nu pratar vi inte om någon liten internetsida eller saklig debatt, utan här gäller bästa reklamplats och ren pajkastning).

Här är ett exempel "Socialdemokraterna = Statlig bankrutt"

"Socialdemokraterna = förlorade arbetstillfällen"


Vill du rösta på den glada eller den sura gubben? Det roliga med den här affischen är (enligt Vojta i alla fall) att herr Necas aldrig ler i verkligheten. Vojta är med andra ord övertygad om att någon har jobbar ett bra tag i Photo-shop för att få till en bra bild till kampanjen.

Denna "hemmagjorda" affischen hittade vi på en port i Zizkov. Blir du förbannad av dina barn? Rösta då på socialdemokraterna och Paroubek så blir deras liv ett helvete.

Naturligtvis finns även en anti-kampanj mot ODS (det största borgeliga partiet) .

Som vanligt i Tjeckien understryks skillnaderna mellan manligt och kvinnligt betydligt mer än i Sverige. Om man vill ha "kvinnlig känsla i politiken - vackrare Prag", då ska man rösta på den här damen. Jag undrar om detta budskap skulle gå hem i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar