söndag 9 maj 2010

Praktiska kex

En piškot är ett litet kex som är användbart vid många olika tillfällen. Tjeckerna ger dessa kex både till sina barn och sina hundar (skall tilläggas att Alma är väldigt förtjust i dem, så det är bra nödproviant att ha med sig när man ska ut). Piškoter används också ofta i olika bakverk.

Den här tårtan, som vi åt i helgen, är ett exempel på det sistnämnda. I botten har man piškoter och över dessa häller man lite svart kaffe. Den vita krämen mellan kexen är gjord på creme fraiche, socker och lite rom. Dessutom skall det vara någon typ av konserverad frukt i tårtan, exempelvis ananas, persika eller, som i detta fall, mandariner. Det översta lagret av piškoter täcks av kakao och sedan får kakan stå i kylskåpet över natten med något tungt ovanpå, så kexen blir mjuka och kakan blir plattare. Mycket gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar